Yeraltı madenciliği süreçleri karmaşıktır ve aynı zamanda ekonomi için gereklidir. Madenciliğin içerdiği karmaşıklığı azaltmak için piyasaya farklı teknolojiler ve ekipmanlar sunuluyor. Unutulmamalıdır ki madencilik toz, titreşim ve gürültü ile uğraşan tehlikeli sektörlerden biridir. Bu nedenle, madencilik sektörü için herhangi bir makine seçmenin temel vurgusu, sunduğu güvenliktir. İlgili riski azaltmak için en çok tercih edilen hidrolik makinelerdir ve aynı zamanda üretkenlik, verimlilik, performans ve güvenilirlik gibi diğer özellikleri de sağlayacaktır. Bu makale, madencilik endüstrisinde hidroliğin nasıl ve nerede uygulandığına odaklanmaktadır.
Bildiğiniz gibi madencilik, değerli mineralleri ve diğer jeolojik malzemeleri dünya yüzeyinden çıkarma işlemidir. Madencilik prosedürü, açık bir ocak oluşturmaktan atık malzemelerin bertarafına kadar başlar. Madenciliğin hemen her aşaması hidrolik sistemler gerektirir. Örneğin, toprağı kazmak için hafriyat makineleri, taşları kırmak/kırmak için delme ve kırma aletleri, atıkları maden sahasından taşımak için kamyonlar ve forkliftler. Bu nedenle madencilik endüstrisine yönelik makineler, hafriyat makineleri, kırma ekipmanları ve besleme ve taşıma ekipmanları olarak sınıflandırılabilir. Kürekler, ekskavatörler, nakliye kamyonları, dozerler, yükleyiciler ve matkaplar madencilik makinelerinin bazı örnekleridir.
Bu makinede kullanılan hidrolik akışkan yangına dayanıklı olup sistem devresi ile de uyumlu olması gerekmektedir. Akışkan seçimine yönelik diğer özellikler, ekipman tasarım özelliklerine, operasyonel parametrelere ve ortama göre değişiklik gösterecektir. Madencilik ekipmanı sıvılarının çoğu, köpük önleyici ve aşınma önleyici katkı maddelerinin yanı sıra oksidasyon ve korozyon önleyicilerle formüle edilmiştir. Bu, ekipmanda kullanılan hidrolik pompaları ve motorları sürtünme ve aşınmaya karşı koruyacaktır. İstenilen viskozite indeksine sahip sıvının seçilmesi, sıvı sızıntısının azaltılması, yakıt tüketiminin düşürülmesi ve optimum hidrolik güç sağlanması açısından da önemlidir.
Madencilik alanında kullanılan hemen hemen her ekipman, maksimum performans ve üretkenlik sağlamak için entegre edilmiş hidrolik bileşenler içerir. Madencilik makineleri için bir hidrolik bileşen seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörler; şok yüklemeleri, güvenilirlik, kirlilik toleransı, yüksek güç ve tork yoğunluğudur. Diğer hidrolik sistemlerde olduğu gibi, madencilik endüstrisindeki hidrolik bileşenlerle ilgili ortak sorunlar kirlilik, sızıntı ve aşırı ısınmadır. Makinelerde bu arızaları önlemek için kaliteli ürünler kullanılması, sistem performansının izlenmesi, düzenli bakımların yapılması ve ekipmanların temizlenmesi tavsiye edilir.
Madencilik ekipmanlarında hidrolik kullanılması, çalışma doğruluğu, verimlilik, daha yüksek beygir gücü, operatör güvenliği, çevre koruma, kontrol edilebilirlik, servis verilebilirlik vb. gibi çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Uygulanan küçük bir mekanik kuvvet ile madencilik endüstrisindeki hidrolik alet ve makineler performans gösterecektir. toprağı kazmak, taş kırmak, ağır yükleri taşımak ve daha fazlası gibi karmaşık görevler.
Madencilik döner kırıcı, hidrolik güç kullanan maden sahalarında yaygın olarak bulunan makinelerden biridir. Bu makine, büyük toprak parçalarını kırmak için kullanılır. Döner kırıcının çalışması devreye uygulanan hidrolik basınçla kontrol edilir ve bu şekilde yeraltı madenciliğinin her iki tarafındaki engeller kaldırılır.