Denizcilik sektörü, kendine özgü çevre koşullarıyla ilgilenir ve bu sektör için faydalı olan herhangi bir sistemin bu koşullar dikkate alınarak tasarlanması ve geliştirilmesi gerekir. Zorlu koşullar ve tuzlu su atmosferi nedeniyle korozyon ve diğer hasar riski artacaktır. Denizcilik endüstrisindeki hidrolik, her türlü hava koşulunda, aşırı sıcaklıklarda ve tuzlu atmosferde operasyonları daha sorunsuz, kolay ve güvenli hale getirecektir. Hidrolik sadece gemilerde/yatlarda değil, aynı zamanda aşağıdaki uygulamalarda da kaçınılmaz bir role sahiptir:
Sualtı Sondajı: Sualtı sondaj işlemi, petrol ve gaz arama için deniz tabanının derinliklerinde bir kuyu deliği açmayı içerir.
Açık Deniz Boru Hattı Kurulumu: Petrol ve gazın taşınması, kurulu açık deniz boruları aracılığıyla yapılabilir.
Yerinde Balık İşleme: Balık işleme makine ve ekipmanlarında hidrolik kullanılmaktadır.
Gemilerde Hidrolik Uygulamalar
Gemi, zorlu koşullarda çalışan ve uygun bakım ve onarım gerektiren hareketli bir birimdir. Hidroliğin gemilerdeki rolü göz önüne alındığında, motor kontrollerinde ve sevk, kargo operasyonları ve gemi güvenliği için farklı hidrolik makinelerde uygulamalarını bulabilirsiniz. Hidrolik, geminizin çalışmasını daha hassas, doğru ve güvenli hale getirebilir. Hidrolik uygulamaları geminin aşağıdaki sektörlerinde bulabilirsiniz:
Güverte Makina Hidrolikleri:
Gemi güvertesindeki vinçler, ırgatlar, dümen donanımı, ırgatlar vb. gibi makinelerin çoğu, güç sağlamak için hidrolik kullanır. Güverte sistemleri ve hidrolik pompalar ve motorlar tarafından desteklenmektedir.
Vinçler: Balıkçılık vinçleri, derin deniz vinçleri, çekme vinçleri, çapa ve bağlama vinçleri, yat vinç sistemi vb. hidrolik kumandalı farklı vinç türleridir. Vinç sistemi küçük alanlara kurulabilir ve yükten bağımsızdır. Esneklik, kurulum kolaylığı ve düşük gürültülü çalışma, vinçlerde hidrolik kullanmanın faydalarıdır. Vinç kontrol bloğu, hidrolik motorlar, eğik plakalı pompa, uzaktan kumanda cihazları ve vinç valfi, kullanılan başlıca hidrolik bileşenlerdir.
Direksiyon Dişlisi: Direksiyon dişlisi sistemi, dümen sistemi ile entegredir. Dümen sistemi, geminin tam dönüş operasyonunun manevra kabiliyetini, verimliliğini ve güvenliğini artıracaktır. Eksenel pistonlu tip hidrolik dümen pompası, hidrolik silindir ve oransal valfler, minimum çabayla maksimum kontrol sağlamak için direksiyon dişlisinin dümen sisteminde kullanılan farklı hidrolik bileşenlerdir.
Irgatlar: Gemilerde bulunan ırgatlar, ağır yükü dikey veya yatay yönde kaydırmak için kullanılır. Hidrolik kullanan ırgatlar düşük hız ve yüksek torkta çalıştırılabilir ve uygulamalarından biri de geminin limanlara güvenli bir şekilde yanaşmasını içerir.
Hidrolik Kaldırma ve Taşıma Sistemleri:
Gemiler, kargo elleçleme, nakliye ve tiyatro aşamalarına uygun farklı tipte hidrolik kaldırma mekanizmaları içerir. Hidroliğin gücünü kullanarak büyük yükleri etkin bir şekilde tutmak ve kaldırmak mümkündür. Kullanılan hidrolik asansörlerin çeşitli kategorileri şunlardır:
Yolcu Asansörleri: Gemilerde/yatlarda kullanılan hidrolik asansörler, insan ve yük taşımacılığı için ideal, enerji verimli ve uygun maliyetli bir kaldırma sistemidir. Yolcu asansörleri bir kafes, karşı ağırlık, motor, kontrol paneli, sarma makinesi ve daha fazlasını içerir.
Kargo Asansörleri: Kargoların etkin bir şekilde taşınması için tel halatlar, kancalar, vinçler ve forkliftler kullanılmaktadır. Vinçleri kullanarak ağır yükleri güvenli ve verimli bir şekilde taşımak mümkündür. Güç üniteleri, döner tahrikler ve yüksek basınçlı kontrol blokları, vinçlerin güçlü ve güvenilir performansının arkasındaki önemli hidrolik bileşenlerdir.
Tiyatro/Restoran Sahne asansörleri: Tiyatro ve restoranların farklı bölümlerini yükseltmek için hidrolik asansörler kullanılabilir. Daha sessiz çalışma, hızlı hareket, yüksek hızda çalışma ve büyük yük taşıma, hidrolik aşamaların önemli özellikleridir.
Tahrik sistemleri, filtreleme sistemleri, itici sistemleri ve daha fazlası gibi gemilerde/yatlarda hidrolik ile ilgili birçok başka uygulama vardır. Gemilerde kullanılan tahrik sistemi, dizel motor yağlama sistemi, akaryakıt sistemleri, karter havalandırmaları ve motor kontrol odası hidroliği gibi hidrolik güçle çalışan makinelerden oluşur.