Hidroliğin uçak emniyet operasyonlarında önemli bir rolü olduğunu biliyoruz. Peki ya havaalanlarında? Kesinlikle, var. Hidrolik, havalimanlarında verimliliği artırmada ve gerekli insan çabasını en aza indirmede önemli bir rol oynar. Hâlâ merak ediyorsanız, havaalanında gördüğünüz tüm ekipman ve makinelerin neler olduğunu yeniden düşünün. En azından havaalanında kullanılan en az bir hidrolik uygulama bulmuş olabilirsiniz. Değilse, endişelenmeyin, burada havalimanlarındaki bazı önemli hidrolik uygulamaları tartışacağız.

Yolcu biniş köprüleri: Hareketli PBB’ler havalimanlarında yaygın olarak kullanılan ekipmanlardır ve bu, platformun dikey ve yatay hareketini sağlayacaktır. Havaalanlarındaki bu köprülerin çoğu hidrolik güç kullanılarak çalıştırılır ve bu da minimum uygulanan kuvvetle verimli çalışmasını sağlar. PBB’ler, yolcuların doğrudan terminal biniş alanından uçağa binmesine izin verir. Yolcuların rahat bir şekilde uçağa binip inmelerine yardımcı olmak için köprüyü farklı uçak kapılarının yüksekliğine göre konumlandırmak mümkündür. Bu PBB’lerin önemli parçaları kabin, tünel bölümü/koridor ve destek kolonudur. Pilot kumandalı kontroller veya denge valfleri ile birlikte hidrolik silindir kaldırıcılar, kaldırma işlemini daha sorunsuz ve güçlü hale getirecektir.

Kargo elleçleme ekipmanı: Havaalanları için yüksek verimli ve uygun maliyetli kargo elleçleme ekipmanı, operasyon için basınçlı sıvıların gücünü kullanır. Farklı malzeme elleçleme ekipmanları ile uçaklara kargo yükleme/boşaltma yapmak mümkün olacaktır. Vinçler, kamyonlar, bagaj taşıma sistemleri, konveyörler vb. havalimanlarında kullanılan önemli kargo elleçleme ekipmanları türleridir. Kargo elleçleme için hidrolik kullanılması, gerekli insan çabasını en aza indirecek ve yükleme/boşaltma işlemini basitleştirecektir. Hidrolik güç, cihazların ağır yükleri güvenli ve verimli bir şekilde kaldırmasını, taşımasını veya tutmasını sağlayacaktır. Her kargo elleçleme ekipmanının ortak parçaları hareketli taret, sabit kaide, pergel kol, telli vinç ve taban yapısıdır.

Pist temizleme uygulaması: Uçakların iniş ve kalkış sırasında güvenliğini sağlamak için her havalimanının pistinin düzgün bir şekilde bakımının yapılması gerekir. Kaymadan kaynaklanan kazaları önlemek için lastik birikintilerin pistlerden uzaklaştırılması gereklidir. 20.000 psi’ye kadar maksimum basınç sağlayan yüksek basınçlı su püskürtme sistemleri, çoğunlukla bu kauçuk birikintileri pistlerden çıkarmak için kullanılır. Makinalara takılan hidrolik sistem suyu basınçlandıracak ve makinayı çalıştırırken yüzeyin kolayca temizlenmesine yardımcı olacaktır. Toz arabaları, çöp sıkıştırıcılar, yüksek uçlu kovalar, sokak süpürücüler vb. gibi diğer makinelerin de havalimanlarının farklı sektörlerinde uygulamaları olacaktır.

Yer destek teçhizatı: Havalimanlarının servis alanında onarım, bakım ve servis gibi büyük uçak operasyonlarına yardımcı olmak için kullanılan destek teçhizatına yer destek teçhizatı denir. Hidrolik güç üniteleri, uçak çekme çubukları, sıvı dağıtım ekipmanları, krikolar, rezervuar servis üniteleri, kurtarma ve yangınla mücadele ekipmanları, buzlanmayı önleyici araçlar vb. havalimanlarında kullanılan başlıca yer destek ekipmanlarıdır. Yer destek ekipmanı çoğunlukla glikol sıvısı, petrol bazlı hidrolik sıvı ve fosfat ester bazlı sıvı gibi sıvıları kullanacaktır. Uçaklara yiyecek tedarik eden yemek kamyonları da operasyon için hidrolik güç kullanacak.

Uçak hangar kapıları: Uçak hangarının hangar kapısı ağır metallerden yapılmıştır ve kapıyı kaldırmak ve indirmek için hidrolik kullanır. Ekli hidrolik silindir, basınçlı sıvılar kullanılarak ağır yüklerin kolayca kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Havaalanları için iki kaldırma noktası ve birden fazla kaldırma noktası bulunan hangar kapıları mevcuttur. Basitleştirilmiş tasarıma ve minimum bileşene sahip büyük kapılar, bu hangar kapılarının temel avantajlarıdır.